Η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, διοργανώνει επίσκεψη στη έκθεση «Χαράγματα μνήμης», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, ώρα 11 π.μ., στη Βίλα Ζωγράφου στην οδό Γ. Ζωγράφου 13, στο Δήμο Ζωγράφου, με δωρεάν ξενάγηση.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ 10.45
Δηλώσεις συμμετοχής , έως την 8 Νοεμβρίου 2019 στους συναδέλφους:
- Βάσω Καρέζου 210.214.4341 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
- Μιχάλη Βρούτση 210.749.5792 ΑΘΗΝΑΣ
- Σοφία Ζαβερδινού 210.749.5067 ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ
- Θεοδώρα Θεοδώση 210.214.4795 ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων κατά την ξενάγηση.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Η μοναδική αυτή έκθεση που φιλοξενείται στο αρχιτεκτονικό κόσμημα της Βίλας Ζωγράφου (οδός Γ. Ζωγράφου 13) είναι συνδιοργάνωση της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Ζωγράφου και αποτελείται από σπάνιο εικαστικό και εκδοτικό υλικό, χαρακτικά, αφίσες, προκηρύξεις και λευκώματα, της περιόδου 1941 -1944, από τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, που αποτυπώνουν την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η καλλιτεχνική παραγωγή που κατέγραψε τα δεινά του ελληνικού λαού τα χρόνια 1941-1944, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως ένας τρόπος αντίστασης απέναντι στον κατακτητή. Σκηνές πείνας, διώξεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, ηρωϊκές στιγμές αντίστασης απεικονίζονται με ρεαλιστικό ή συμβολικό τρόπο σε περισσότερα από 120 χαρακτικά, ζωγραφικά έργα, αφίσες και λευκώματα που δημιουργήθηκαν μέσα στην Κατοχή ή και λίγο αργότερα.
Καλλιτέχνες όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Γραμματόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Λουκία Μαγγιώρου, Δημήτρης Μεγαλίδης, Κώστας Πλακωτάρης, Α. Τάσσος είναι οι δημιουργοί έργων υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας.
Ο συλλέκτης Χρήστος Π. Μοσχανδρέου επί τριάντα πέντε χρόνια έψαχνε και αγόραζε αφίσες και τεκμήρια της περιόδου. Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τα κίνητρά του να συλλέξει τα έργα που εκτίθενται αναφέρει ότι η επίμονη και επίπονη προσπάθεια πηγάζει από την εσωτερική ανάγκη να τιμήσει τις θυσίες των ανθρώπων της οικογενείας του. «Επί μία ολόκληρη τριανταπενταετία ηχούν στην ψυχή μου οι αφηγήσεις για τον δεκαοκτάχρονο μαθητή Βασίλη Μοσχανδρέου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τον αδελφό του Θανάση Μοσχανδρέου, που σκοτώθηκε στα σκοτεινά χρόνια λίγο αργότερα. Με ακολουθούν οι περιγραφές για το δράμα που έζησαν τα μέλη της οικογενείας μου, τις ταλαιπωρίες και τους διωγμούς, διότι παρέμειναν πιστοί και αμετακίνητοι στις δημοκρατικές και αγωνιστικές τους αρχές. Ανυποχώρητοι, συνεπείς και ασυμβίβαστοι. Εκείνοι που θυσιάστηκαν αλλά και όσοι συνέχισαν τον βίο τους στην οδό της αρετής, παρέμειναν συνεπείς και υπηρέτησαν το ίδιο αξιακό σύστημα. Αυτό που χαλυβδώνει την ανθρώπινη συνείδηση και μας επιτρέπει να ζούμε ελεύθεροι.»….
Ο Χ. Π. Μοσχανδρέου αναφέρεται ιδιαιτέρως και στον αδελφό του, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ανδρέα Π. Μοσχανδρέου, ο οποίος πριν φύγει από τη ζωή, το 2006, συμμετείχε στη σύνθεση που έλαβε την τιμητική απόφαση για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου.