Η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ διοργανώνει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραϊκή, τηλ. 210-4521598, Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018.
- Τόπος συνάντησης το πρωί 10:45 π. μ. στην είσοδο του Μουσείου.
- Διάρκεια ξενάγησης : στον Αρχαιολογικό χώρο 2 ώρες.
- Κόστος ξενάγησης : 2€ οι ενήλικες και τα παιδιά.
- Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο δωρεάν.
Δηλώσεις συμμετοχής με ταυτόχρονη καταβολή του αντιτίμου ξενάγησης έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 στους συναδέλφους:
- Βάσω Καρέζου τηλ.210. 214.4341 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
- Μιχάλη Βρούτση τηλ.210.749.5792 ΑΘΗΝΑΣ
- Χάρη Χρονόπουλο τηλ.210.749. 5260 ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας να μας ενημερώσετε έγκαιρα προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις από άτομα που θα βρίσκονται στη λίστα αναμονής.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το σημαντικό αυτό μουσείο προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, η οποία στην αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή ως εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Φιλοξενείται σε ένα διώροφο κτίριο το οποίο διαθέτει και υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο. Τα εκθέματα καλύπτουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Πειραιά, των Δήμων της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού από την μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Μερικά από αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια, όπως τα περίφημα χάλκινα αγάλματα, το εντυπωσιακό μνημείο της Καλλιθέας, τα ειδώλια του μινωικού ιερού κορυφής των Κυθήρων και του μυκηναϊκού ιερού των Μεθάνων Θα θαυμάσετε, επίσης, το αρχαιότερο σωζόμενο χυτό άγαλμα στον ελλαδικό χώρο, έναν κούρο αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα, δύο αγάλματα της Αρτέμιδος κι ένα θεατρικό τραγικό προσωπείο -όλα ορειχάλκινα έργα του 4ου αι. π.Χ. Εδώ εκτίθεται και ο μαρμάρινος λέων του Μοσχάτου, ο οποίος ήταν επιτύμβιο ανάθημα, το ταφικό μνημείο του Νικήρατου κι ένα χάλκινο έμβολο μήκους 0,8 μέτρων, από αθηναϊκή τριήρη.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Αναπτύσσεται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες, που είναι δομημένες κατά χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται την πορεία της πόλης, τη σημασία και την εξέλιξή της στις διάφορες περιόδους, καθώς και τη σχέση της με την ιστορία της Αθήνας:
- Ο αρχαίος Πειραιάς ως πολεμικός ναύσταθμος και εμπορικό κέντρο (προθάλαμος ορόφου). Κεραμική και ιδιωτικός βίος (αίθουσα 2 του ορόφου).
- Τα χάλκινα αγάλματα του Πειραιά (αίθουσες 3-4 του ορόφου).
- Θρησκευτική ζωή (αίθουσα 5 του ορόφου).
- Μορφολογική εξέλιξη του επιτύμβιου μνημείου (αίθουσα 6 του ορόφου, αίθουσες 7-8 του ισογείου).
- Η πλαστική της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου (αίθουσες 9-10 του ισογείου).
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Mέσα στον περίβολο του Αρχαιολογικού μουσείου του Πειραιά βρίσκεται το θέατρο Ζέας που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή. Εχει αρκετές ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου, στους πρόποδες της Ακρόπολης, αλλά είναι μεταγενέστερο, αφού κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π.Χ. Ήταν εξολοκλήρου κτισμένο από πέτρα της Πειραϊκής χερσονήσου. Εχουν αποκαλυφθεί τα θεμέλια της σκηνής και των παρασκηνίων μαζί με την ορχήστρα και κάποια από τα θεωρεία.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά. Οι συλλογές του μουσείου αποτελούνται κυρίως από ευρήματα ανασκαφών ή τυχαία ευρήματα και από παραδόσεις αρχαιοτήτων, ενώ έχουν εμπλουτισθεί και με τις δωρεές ιδιωτικών συλλογών, όπως της συλλογής Μελετοπούλου-Νομίδου και, πιο πρόσφατα, της Συλλογής Γερουλάνου.
Το μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο, που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας και έχει συνολικό εμβαδόν 1.394 τ.μ. Οι εκθεσιακοί του χώροι καταλαμβάνουν τις δέκα αίθουσες των δύο ορόφων (1.044 τ.μ.), ενώ στο υπόγειο (350 τ.μ.) βρίσκονται τα εργαστήρια συντήρησης πήλινων, μεταλλικών και λίθινων αντικειμένων, καθώς και η αποθήκη του μουσείου, όπου φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά, την παραλιακή ζώνη και τα νησιά. Το κτήριο του παλαιού μουσείου (330 τ.μ.), που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη γλυπτών, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της Ζέας πρόκειται να λειτουργήσει υπαίθρια έκθεση γλυπτών.
Κύριο έργο του μουσείου, που εποπτεύεται από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είναι η συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή και φύλαξη των παλαιών και νέων κινητών ευρημάτων, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και η σταδιακή βελτίωση των υποδομών του κτηρίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Συντάκτης: Κορνηλία Αξιώτη, Αρχαιολόγος