Επίσκεψη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και στο Ναό του Αγ. Ανδρέα (3/11)

με ειδική ξενάγηση στα ψηφιδωτά του μουσείου και του ναού, από τον Ψηφοθέτη - Καθηγητή ψηφιδωτών Ν. Τόλη

Η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων   ΕΥΔΑΠ, διοργανώνει επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και στον  ναό του  Αγ. Ανδρέα, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, με ειδική ξενάγηση στα ψηφιδωτά του μουσείου και του ναού, από τον Ψηφοθέτη – Καθηγητή ψηφιδωτών  κ. Ν. Τόλη, (πρόεδρο της Διεθνούς Eνωσης Σύγχρονων Ψηφοθετών AIMC, με έδρα στη Ραβέννα, Ιταλία) και συντηρητή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής.

  • Αναχώρηση: το πρωί 8.00 π.μ. από το Σύνταγμα, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.
  • Φαγητό και καφές: στην Πάτρα
  • Αποχώρηση:  το απόγευμα 17:00
  • Κόστος συμμετοχής: 16 € για ενήλικες – 8 για παιδιά έως 14 ετών.
  • Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής με ταυτόχρονη καταβολή της συμμετοχής έως την Τετάρτη 29 Οκτώβρη 2019 στους συναδέλφους:

  • Βάσω Καρέζου                      210.214.4341                         ΠΕΡΙΣΣΟΣ
  • Ευαγγελία Λάμπρου              210.749.5641                        ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ
  • Όλγα Αντωνάτου                   210.749.5213                        ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ
  • Θεοδώρα Θεοδώση              210.214.4795                         ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά  προτεραιότητας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ    

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ στεγάζεται σε ένα μοντέρνας αισθητικής κτήριο στην Βόρεια είσοδο της Πάτρας, είναι μοντέρνο, ευρύχωρο, με άποψη και άκρως ενδιαφέρον!!!Παρουσιάζει με έξυπνο, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο τα ευρήματα της Αχαΐας. Χωρίζεται σε τρεις αίθουσες και οι αντίστοιχες ενότητες ρίχνουν φως στα ταφικά έθιμα, τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο των ανθρώπων της αρχαιότητας. Η μόνιμη έκθεση ακολουθεί το μοτίβο όλων των σύγχρονων μουσείων του κόσμου, δηλαδή πολλά από τα εκθέματα δεν βρίσκονται κλεισμένα σε βιτρίνες, αλλά στέκονται ελεύθερα στο χώρο, και έτσι όλοι οι επισκέπτες –μικροί και μεγάλοι– μπορούν να τα πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρείς μεγάλες θεματικές ενότητες, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου: την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου βίου.

  • Πρώτη Ενότητα (Ιδιωτικού Βίου)

Παρουσιάζονται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, εργαλεία, είδη καλλωπισμού και κοσμήματα της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ελλάδας, καθώς και μερικώς ανακατασκευασμένες ρωμαϊκές κατοικίες σε φυσικό μέγεθος, από τα αρχικά υλικά.

Το κόσμημα ολόκληρου του Μουσείου είναι η μεγαλύτερη συλλογή Ρωμαϊκών μωσαϊκών στην Ελλάδα, αποτελούμενο από 14 μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν σε ερείπια πολυτελών ρωμαϊκών κατοικιών στην  Πάτρα.

  • Δεύτερη Ενότητα (Δημοσίου Βίου)

Παρουσιάζονται μέσα από κάνθαρους, αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς, κοσμήματα, αγγεία, ξίφη μουσικά όργανα και αγάλματα των θεών, συνήθειες και δραστηριότητες από την μυκηναϊκή περίοδο έως και τη ρωμαϊκή. Παράλληλα, τα ψηφιδωτά αποκαλύπτουν μία πλούσια πόλη και μία κοινωνία ανοικτή. Υπάρχουν, ακόμη, ψηφιδωτά και διακοσμητικά από σπίτια και δημόσια κτίρια.

  • Τρίτη Ενότητα (Νεκρόπολη)

Η ενότητα της νεκρόπολης είναι αφιερωμένη σε τάφους και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Πάτρα.  Η αίθουσα περιλαμβάνει τρεις ανακατασκευασμένους τάφους, δύο Μυκηναϊκούς και ένα Ρωμαϊκό, σε φυσικό μέγεθος, μαζί με τους σκελετούς και τα κτερίσματα τους που ήρθαν στο φως.

Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν επί σειρά ετών με το μουσείο και τα εκθέματά του –αρχαιολόγοι, συντηρητές κτλ.– δημιούργησαν έναν χώρο ζεστό, φιλόξενο και ατμοσφαιρικό όπου μεταφέρθηκαν ολόκληρα ψηφιδωτά σε άριστη κατάσταση από τις ρωμαϊκές βίλες στις οποίες βρέθηκαν, καθώς επίσης και ολόκληροι τάφοι και σαρκοφάγοι από τον τόπο εύρεσής τους. Επιπλέον, στο μουσείο έχει μεταφερθεί μέρος μιας ρωμαϊκής κατοικίας, μιας αστικής κατοικίας ρωμαϊκών χρόνων και ένα πολυτελές ιδιωτικό λουτρό. Την εικόνα για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε και τι τους απασχολούσε συμπληρώνουν οι ενότητες για την υφαντική, το ψάρεμα, το κυνήγι, τη διακόσμηση κατοικίας, τις κομμώσεις, τον καλλωπισμό, τα κοσμήματα, την ενδυμασία, το παιχνίδι  και τον ερωτικό βίο.