Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας

Η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων   ΕΥΔΑΠ, διοργανώνει επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, την Κυριακή 4 Μάρτη 2018.

  • Αναχώρηση το πρωί 8.00 π.μ. από το Σύνταγμα, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.
  • Φαγητό και καφές στην Νεμέα.
  • Αποχώρηση  το απόγευμα 17:00

Κόστος συμμετοχής12  για ενήλικες 8  για παιδιά έως 14 ετών.

 Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής με ταυτόχρονη καταβολή της συμμετοχής έως την Πέμπτη 1 Μάρτη 2018 στους συναδέλφους:

  • Μαίρη Πλιάτσικα                210.214.4018                           ΠΕΡΙΣΣΟΣ
  • Μιχάλης Βρούτσης            210.749.5792                         ΑΘΗΝΑΣ
  • Χάρης Χρονόπουλος         210.749.5260                         ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ
  • Ευαγγελία  Μαύρου           210.214.4795                        ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά  προτεραιότητας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ναός του Δία 

Ο ναός του Δία οικοδομήθηκε με πωρόλιθο γύρω στο 330 π.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου αρχαϊκού ναού. Η θεμελίωσή του έχει μήκος περίπου 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα. Ο ναός συνδυάζει και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της ελληνικής αρχαιότητας. Συγκεκριμένα, είχε εξωτερική κιονοστοιχία από 32 δωρικούς κίονες και 2 κίονες στον πρόναο, υπόγειο άδυτο πίσω από το σηκό και εσωτερική κιονοστοιχία από 14 κορινθιακούς κίονες οι οποίοι συνέχιζαν ως ιωνικοί στο δεύτερο όροφο. Οι μεγάλοι κίονες του περιστυλίου είχαν ύψος περίπου 13 μέτρα και αποτελούνταν από 13 κυλινδρικούς σπονδύλους. Ανατολικά του ναού σώζεται η θεμελίωση στενόμακρου βωμού. 

Ο ναός του Δία δέσποζε σε ένα μεγάλο και καλά οργανωμένο ιερό όπου λατρευόταν ο Δίας και ο νήπιος ήρωας Οφέλτης. Ο Οφέλτης ήταν γιός του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου και της Ευρυδίκης. Κατά τον μύθο, μια μέρα η τροφός του μωρού, η Υψιπύλη, συνάντησε τους Επτά Αργείους βασιλείς που εκστράτευαν προς τη Θήβα και της ζήτησαν να τους υποδείξει μια πηγή. Τότε αυτή ακούμπησε τον Οφέλτη σε ένα στρώμα από αγριοσέληνο, όπου εκεί τον δάγκωσε ένα φίδι και το βρέφος πέθανε. Προς τιμήν του οι Επτά επί Θήβας θέσπισαν τα Νέμεα, αγώνες που διεξάγονταν ανά διετία και είχαν πανελλήνιο χαρακτήρα. 

Από το αρχικό μνημείο σώζονταν ως τη σύγχρονη εποχή μόνον 3 από τους 32 κίονες και τμήμα του επιστυλίου ανάμεσα στους δύο που όριζαν την είσοδο στο ναό. Οι υπόλοιποι είχαν καταρρεύσει γύρω από το μνημείο και τμήματά τους είχαν λιθολογηθεί. Το Δεκέμβριο του 2012 ολοκληρώθηκε σημαντικό έργο -που ξεκίνησε το 1999- αναστήλωσης τμήματος του ναού από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Berkeley υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Kim Shelton. Το αποκατεστημένο τμήμα του μνημείου, πέραν του ότι επιτρέπει πληρέστερη αίσθηση του μεγέθους και της μεγαλοπρέπειας του αρχικού μνημείου, εξασφαλίζει τη διαφύλαξή του για τις επερχόμενες γενιές. 

Αρχαίο Στάδιο 

Το αρχαίο στάδιο της Νεμέας έχει χτιστεί σε σημείο της κοιλάδας με επιβλητική θέα. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και είχε χωρητικότητα 40.000 θεατών Ο στίβος είχε μήκος 178 μέτρα. Το 1974 άρχισε η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1991 και στη συνέχεια οργανώθηκε η αναβίωση των Νέμεων.

Το Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας εντυπωσιάζει με τη θέση και το μέγεθός του. Σώζεται η στοά που οδηγεί στον στίβο, πάνω στους τοίχους της οποίας διακρίνονται χαραγμένες επιγραφές, όπως «ΕΠΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΛΟΣ» δηλ. «ο (αθλητής) Επικράτης είναι ωραίος»…

Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας 

Το αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας βρίσκεται στη Νεμέα και ιδρύθηκε στα πλαίσια των ανασκαφών που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Berkeley της California στον αρχαιολογικό χώρο και δωρίθηκε στο ελληνικό κράτος στις 28 Μαΐου 1984.

Τα ευρήματα του Μουσείου περιλαμβάνουν συλλογή εικόνων από περιηγητές του 18ου και 20ου αιώνα, νομίσματα από αρχαίους επισκέπτες της Νεμέας, αντικείμενα σχετικά με αθλητικές δραστηριότητες, προϊστορικά ευρήματα, κεραμικά, εργαλεία, όπλα κ.α., συλλογή από αρχιτεκτονικά μέλη μνημείων και συλλογή επιγραφών (Νεμέα, Φλιούντας, Πετρί) αγγεία και κοσμήματα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων, τον λεγόμενο «θησαυρό των Αηδονίων», μια σημαντική συλλογή 312 μυκηναϊκών σφραγίδων και κοσμημάτων, που προέρχεται από μυκηναϊκούς τάφους που βρέθηκαν στο χωριό Αηδόνια δυτικά της Νεμέας. Οι τάφοι αυτοί, που ανασκάφηκαν μεταξύ 1978-1980 προέρχονταν από την μυκηναϊκή πόλη Αραιθυρέη και ήταν στην πλειοψηφία τους συλημένοι. Αίφνης, την άνοιξη του 1993 η συλλογή αυτή εμφανίστηκε στην Νέα Υόρκη προς δημοπράτηση, αλλά η ομοιομορφία των αντικειμένων ήταν καταφανής, προδίδοντας ότι αποτελούσαν ενιαίο σύνολο. Σύντομα λοιπόν διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί από τους συλημένους τάφους. Τελικά μετά από δικαστική μάχη, η συλλογή επιστράφηκε στην χώρα μας.