Διοργάνωση σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της προαγωγής του πολιτισμού σας ενημερώνει για την πρόθεσή της να διοργανώσει έναν κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής, με θέμα «Το υγρό στοιχείο στην Λογοτεχνία». Το σεμινάριο έχει στόχο να εξερευνήσει την πλούσια και συχνά συμβολική παρουσία του νερού στη λογοτεχνία.

Στο επίκεντρο του σεμιναρίου θα βρίσκονται έργα νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπου το νερό δεν είναι μόνο φόντο αλλά και ουσιαστικός πρωταγωνιστής, που συμβολίζει τη ζωή, τον έρωτα, αλλά και τον θάνατο. Μεταξύ άλλων, θα αναλύσουμε εκτενώς αποσπάσματα από έργα όπως το «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Η Παναγιά η Γοργόνα» του Στράτη Μυριβήλη, «Η Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» κ.α.

Το σεμινάριο θα διεξάγεται Παρασκευή 17:00-19:00 στη Λέσχη του Πολιτιστικού στην Καλλιθέα (15 συναντήσεις) με εκπαιδευτή τον κ. Δημ. Παπαδάκη

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται (μέλη και μη μέλη του ΠΚΕΕ) να συμμετέχουν, παρακαλούμε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως 7 Οκτωβρίου 2024.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα: 210 214 4100 Θεοδώρα Θεοδώση και 210 214 4687 Χάρη Χρονόπουλο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Τί είναι το σεμινάριο της δημιουργικής γραφής; Το σεμινάριο της Δημιουργικής Γραφής βασίζεται σε έναν συνδυασμό αναγνώσεων, γραφής και δημιουργικών ασκήσεων, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και τις γλωσσικές δεξιότητες των συμμετεχόντων. Η Δημιουργική γραφή συμβάλει στην καλλιέργεια της σχέσης μας με την λογοτεχνία, μιας και ενθαρρύνει την ανάγνωση, την συγγραφή και την δημιουργική μας αυτοέκφραση. Ακουμπάει στην βαθιά επιθυμία μας για δημιουργικότητα, και μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο στοχασμού για την πραγματικότητα, εσωτερική και εξωτερική. Όταν πραγματοποιείται στα πλαίσια ομάδας, ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες των      συμμετεχόντων,  δίνει αφορμή για συλλογική κριτική και απομυθοποίηση ακόμα και των ενδοξοτέρων της λογοτεχνίας, μέσω της κριτικής, ενώ παράλληλα προωθεί την συνεργασία. Μας φέρνει σε επαφή με την λογοτεχνία, που από κείμενο που κείτεται, έρχεται και ζωντανεύει στο μεταξύ μας μοίρασμα, δίνοντας μας ώθηση στο να στοχαζόμαστε δημιουργικά, μαζί με την ομάδα, αλλά και ατομικά. Τέλος, οξύνεται η κριτική σκέψη, αλλά και η αυτοκριτική μας ικανότητα, όταν στοχαζόμαστε πάνω σε μία ανάγνωση, μέσα από την συζήτηση, και όταν ερχόμαστε σε επαφή με τις διαφορετικές αναγνώσεις των άλλων, με σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Τί είναι η δημιουργική γραφή; Η δημιουργική γραφή ή δημιουργική συγγραφή είναι τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα, τα ποιήματα και τα θεατρικά έργα τα οποία προσελκύουν ένα ορισμένο είδος προσοχής που μπορεί να ονομαστεί λογοτεχνικό. (https://el.wikipedia.org/wiki/Δημιουργική_γραφή). Δεν αναφερόμαστε δηλαδή σε κείμενα τα οποία συγγράφουμε και αφορούν διεκπαιρεωτικές διαδικασίες, διακανονισμούς, e-mails κ.α., αλλά σε κείμενα τα οποία επιχειρούν να ενταχθούν κάτω από την λογοτεχνική ομπρέλα, όπως ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, στίχους κ.α.