“Πόσο κοστίζει το σίδερο;” αντιπολεμική παράσταση

Θεατρική σκηνή ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ,  κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 9:00μμ έως 12-13 ΜΑΪΟΥ

Η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του ΠΚΕ ΕΥΔΑΠ, στα πλαίσια της στήριξης ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων προτείνει την παράσταση “ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ;” 

Την απάντηση δίνει η θεατρ. σκηνή ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ,  Κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 9:00μμ (ΕΩΣ 12-13 ΜΑΪΟΥ), στις εργατικές κατοικίες Γεροβουνού, ΘΕΟΤΟΚΟΥ 33, ΚΑΜΑΤΕΡΟ.

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6944935221  – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για φέτος επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μια σειρά από ιστορίες της συλλογής του Μπ. Μπρεχτ “Τρόμος & Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ” μαζί με το μονόπρακτο “Πόσο κοστίζει το σίδερο”. Οι ιστορίες αυτές βασίζονται σε μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και σε δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν πραγματικά περιστατικά της καθημερινής ζωής στη Γερμανία της περιόδου 1933 – 1938. Μια εποχή όπου η καχυποψία δηλητηρίαζε τις σχέσεις των ανθρώπων και η υποκρισία και ο φόβος, έδινε ανοχή στα εγκλήματα του ναζισμού.

Χρόνια τώρα μας κατατρέχει η θέλησή μας να ανεβάσουμε έργο του Μπ. Μπρεχτ. Αυτή η μόνιμη θέληση, αλλά κυρίως οι κοινωνικές – οικονομικές συνθήκες που ζούμε και μέσα στις οποίες ο φασισμός σηκώνει πάλι κεφάλι, μας επέβαλλαν να ανεβάσουμε τη συγκεκριμένη συλλογή από μονόπρακτα.

Λίγα Λόγια για το έργο:

1932: Το κόμμα του Χίτλερ έρχεται πρώτο στις εκλογές χωρίς να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, εκμεταλλευόμενο μια σειρά συγκυριών. Ο πρόεδρος Χίντενμπουργκ, με την υποστήριξη του καθολικού κεντρώου κόμματος, ονομάζει τελικά τον Χίτλερ, καγκελάριο.

Αρχίζουν οι διώξεις των Εβραίων και ακολουθούν οι διώξεις των κομμουνιστών, σοσιαλιστών και άλλων πολιτικών του αντιπάλων. Δημιουργεί το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ.

Με εξασφαλισμένη πλειοψηφία ψηφίζει ολοσχερώς αντιδημοκρατικούς νόμους και εγκαθιδρύει στυγνή δικτατορία, με κατάργηση όλων των ελευθεριών.

27 Φεβρουαρίου 1933: Πυρκαγιά – προβοκάτσια στο Ράιχσταγκ. Συλλαμβάνονται 4000 κομμουνιστές και κλείνονται στο Νταχάου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, φόβου και οικονομικής εξαθλίωσης πολλών Γερμανών, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γράφει τα μονόπρακτα “Τρόμος & Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ”.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι προ των πυλών.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Αγγλίας και της Γαλλίας αφήνουν το Χίτλερ να κινηθεί προς την Ανατολή προσαρτώντας την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία. Άργησαν να κηρύξουν πόλεμο κατά της Γερμανίας και όταν κατάλαβαν ότι ο Χίτλερ στρέφεται και εναντίον τους, ήταν ήδη αργά. Αυτό το γενικό κλίμα μέσα στο οποίο ξεκίνησε ο πόλεμος, έρχεται να καυτηριάσει ο Μπ. Μπρεχτ με το μονόπρακτο “Πόσο κοστίζει το σίδερο;”

Εμείς ας κρατήσουμε στο μυαλό μας τη ρήση του συγγραφέα: “…μπορεί να κερδίσατε τον πόλεμο, αλλά η σκύλα που γέννησε το τέρας, είναι πάλι σε οργασμό”