«Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» 4/11/2022

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ εξασφάλισε  εισιτήρια  για  τα μέλη  του  και  τους  συνοδούς  τους, για το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και θεατρική διασκευή των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Γιάννη Κακλέα στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην  Β΄ Ζώνη – τιμή 26 €, την Παρασκευή 4/11/2022

 Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι, αναντίρρητα, το διασημότερο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο που τον τοποθέτησε πανηγυρικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Χάρη στον «Ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης. Στο μυθιστόρημα αυτό,  ο συγγραφέας  μας συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα, που ανήκει πιά στον χώρο του μύθου, τον  Ζορμπά.  Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή Διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθειά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα.

Η αφήγηση, ως εκ τούτου και  η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει την δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως. 

Ένας ήρωας-σύμβολο που και σήμερα μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχίστηκες συμβάσεις μια σκληρής καθημερινότητας  , να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα  γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία.

Ένας ήρωας που αξίζει να τον έχουμε ως  πρότυπο ζωής.

Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης: «Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου. Αυτός είναι κι ο στόχος της παράστασης μας.

Γιάννης Κακλέας

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ 

  • ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
  • ΜΑΝΤΑΜ ΟΡΤΑΝΣ: ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
  • ΧΗΡΑ: ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
  • ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ: ΙΒΑΝ ΣΒΙΤΑΪΛΟ
  • ΜΙΜΗΘΟΣ-ΤΡΕΛΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
  • ΠΑΥΛΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ
  • ΜΑΝΩΛΑΚΑΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΥΑΝΑΤΟΣ
  • ΛΟΛΑ: ΝΙΝΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
  • ΓΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Με αλφαβητική σειρά:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΙΛΙΩΤΗ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ, ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΚΑΡΚΑΡΑΣΒΙΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΌΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΤΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΕΡΓΟΥΝΙΩΤΗ, ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΚΡΙΣΤΑΡΗΣ 

Προσοχή!!!  Ώρα έναρξης παράστασης: 20:30 ( για αποφυγή συνωστισμού η προσέλευση να γίνει  20:00 ).

Θα τηρηθεί ΑΥΣΤΗΡΑ σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού εισητηρίων. Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ με ταυτόχρονη καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου μέχρι την Πέμπτη 20/10/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων, στους παρακάτω συναδέλφους:

Ρετουνιώτης Σάκης τηλ: 6980122993 Αθηνάς
210-7495795
Γρατσία Αναστασία Τηλ: 210-2144402 Περισσός
Παπαδάτος Στάυρος τηλ: 210-7495020 Λαοδικείας
Μάρρα Κική τηλ: 6970170422 Ακροκέραμος
Παππά Αλεξάνδρα τηλ: 210-2144856 Τεχνικό Πειραιά
Ρίπης Κωνσταντίνος τηλ: 6974263066 Κηφισίας
Μπαστέας Πέτρος τηλ: 210-2143200 Μαρούσι
Ρεΐση Δέσποινα τηλ: 6936762443 Νίκαια
Μποφίλιου Νίκη τηλ: 2102143112 Ίλιον
Θωμόπουλος Γιάννης τηλ: 6973205446 Σούδα
Κουτής Χρήστος τηλ: 6974489090 Τομ. Μιχαλακοπούλου- Λαοδικείας