Επίσκεψη στην έκθεση «Ρήγας και επανάσταση» (20/10)

Η έκθεση αναπτύσσεται στην Αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στο Περιστύλιο της Βουλής στο Σύνταγμα

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ διοργανώνει Επίσκεψη στην Βουλή, στην Έκθεση: «Ρήγας και επανάσταση» Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Διάρκεια Ξενάγησης ΜΙΑ ΩΡΑ 

Η έκθεση αποτελεί προοίμιο των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στόχος της είναι να αναδείξει το έργο και το μαρτυρικό τέλος του Ρήγα και των επτά συντρόφων του τα χρόνια που προηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης και του Αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ο Ρήγας σχεδίασε ένα επαναστατικό κίνημα που οραματιζόταν το πέρασμα από τον δεσποτισμό σε μια δημοκρατική πολιτεία που περιλάμβανε όλους τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η έκθεση, η οποία αναπτύσσεται στην Αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” και στο Περιστύλιο της Βουλής στο Σύνταγμα, επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα -το Βελεστίνο, το Ναύπλιο, την Τήνο, το Μέτσοβο, τον Βόλο, τη Χίο, τη Ζαγορά, την Καστοριά, τη Σιάτιστα, τα Ιωάννινα- τους πνευματικούς και ιδεολογικούς όρους που οδήγησαν τον Ρήγα στη μετάβαση από τον λόγιο πατριωτισμό στη ριζοσπαστική επαναστατική δράση, όπως και στη δραματική κατάληξη με τον βίαιο και οδυνηρό θάνατο του ίδιου και των επτά συντρόφων του.

  Μέσα από τις έξι ενότητες της έκθεσης αναδεικνύεται η σημασία της Χάρτας και τα δίκτυα επιρροής και δράσης του Ρήγα. Παρουσιάζονται σπάνιες παλαίτυπες εκδόσεις, χάρτες, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης –πίνακες και γλυπτά– από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΥΣ Ή ΜΗ ΜΕΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ, ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ,  ΕΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΤΟΜΩΝ, ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩΘΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ:

  • ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ ΧΑΡΗ……ΤΗΛ….210-7495260
  • ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ ΟΛΓΑ.………ΤΗΛ…210-7495213
  • ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ ……ΤΗΛ…210-7495067

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΠΕΙΔΗ Η ΏΡΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ 2μμ, ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ (δηλ. ώρα 1.45 μμ). Αστυνομική Ταυτότητα απαραίτητη.